Taustaa

Miten kaikki alkoi?

Vuonna 2006 isälläni diagnosoitiin aivokasvain ja äidilläni tyypin 2 diabetes. Samaisena vuonna ulkomailla ollessani sairastuin vakavaan lavantautiin, joka oli viedä minulta hengen. Kaikki nämä raskaat kokemukset laittoivat minut miettimään, että pystyisinkö mitenkään auttamaan vanhempiani ja muita ihmisiä heidän kamppailussaan kroonisia tauteja vastaan yksinkertaisesti muuttamalla heidän elämäntapojansa.

Taneli Pirskanen

Aki. T. (Taneli) Pirskanen

Päätin opiskella ulkomailla terveystieteiden maisteriksi ja erikoistua sekä terveyden edistämiseen että ravitsemusoppiin. Vuonna 2007 erään kurssin yhteydessä hahmottelin ensimmäistä kertaa miten tietynlainen terveydenedistämisohjelma voitaisiin kehitellä Suomeen. Sen jälkeen monet vuodet ovat vierineet syvemmän tiedon hankkimisessa projektin kehittelemiseksi. Vasta vuonna 2012 unelma auttaa ihmisiä alkoi muuttua todeksi, kun Terveysprojekti Karpalo aloitti toimintansa Suomessa.

Isäni ehti jo kuolla ennen kuin ohjelmasta olisi voinut mahdollisesti olla apua hänen elämäänsä, mutta äitini osallistui huhtikuussa 2012 Terveysprojekti Karpaloon. Viiden viikon mittaisen ohjelman jälkeen hänen paastosokeriarvonsa ovat pysyneet alle 6:ssa ilman lääkitystä. Olisiko tästä ohjelmasta mahdollisesti myös apua sinulle? Sen pystyy sanomaan vasta sitten, kun olet itse kokeillut ohjelmaa kuukauden päivät. Mitä ajattelet? Tulisitko kokeilemaan?

Mitä tiede sanoo mahdollisuudestamme vaikuttaa terveyteemme?
Ensinnäkin jokaisen tulisi keskustella terveydentilastaan ja lääkityksestään oman lääkärinsä kanssa.
Kun on valmis muutokseen, kannattaa tutustua siihen, mitä tiede sanoo terveellisistä elämäntavoista. Joitakin mielenkiintoisia terveyteen liittyviä artikkeleita löytyy tämän verkkosivun valikosta ”lainaukset ja linkit.” Niistä voi aloittaa aiheeseen tutustumisen. Karpalo -kurssin aikana
menemme syvemmälle katsomaan miten kasvisvoittoinen ruokavalio, ilman valkoisia vehnäjauhoja ja muita pitkälle käsiteltyjä raaka-aineita mahdollistaa paremman terveyden. Tänä päivänä tiede tukee yhä enemmän sitä, että kasvispainotteisella ruokavaliolla ja liikunnalla on myös ennaltaehkäisevän vaikutuksen lisäksi mahdollisuus lieventää tai jopa parantaa monia kroonisia sairauksia. Näin ovat Terveysprojekti Karpaloon osallistuneet henkilöt kokeneet. Heidän kokemuksistaan on mahdollista lukea valikosta ”kertomuksia.”

Miksi sana ”karpalo” on valittu osaksi terveysprojektin nimeä?
– Karpalo on suomalaisen marjan nimi. Toisin sanoen ohjelma on suunniteltu suomalaisia
silmälläpitäen.
– Karpalo on Suomessa kasvavaa superruokaa, jolla on mahtavat terveysvaikutukset. Tämä kuvastaa sitä, kuinka luonnosta saatavat kasvikunnan tuotteet kykenevät antamaan paremman pohjan terveellisemmälle elämälle kuin esimerkiksi pitkälle jalostetut tuotteet.
– Karpalo kasvaa niukkaravinteisilla nevoilla ja rämeillä sekä lampien rantasoilla koko Suomessa.
Monesti elämäntapamuutokset muistuttavat alussa rämpimistä suolla, mutta lopussa kiitos
seisoo.

Oletko huomannut, että ”karpalo” sanasta löytyy mielenkiintoisia ajatuksia?
– ”arpa” = elämä ei ole vain arpapeliä vaan myös tietoisia valintoja.
– ”palo” = monet osallistujat ovat löytäneet uuden innon elämäänsä terveyden kohentumisen
myötä.
– ”karp” = ohjelmaa voidaan pitää tietyssä mielessä karppauksen vastakohtana nimittäin kasvikunnan tuotteiden määrää lisätään samalla kun eläinkunnan tuotteiden ja rasvan kulutuksen määrää vähennetään. Ohjelmassa suosittellaan huonojen hiilihydraattien välttämistä.
– ”lapra” = kun osallistujat huomaavat labra-arvojensa muuttuneen merkittävästi ohjelman aikana, tieto kannustaa monia jatkamaan elämäntapauudistustaan viiden viikonkin jälkeen.
– ”kapalo” = jokainen vauvasta vaariin toivoo lämpöä ja turvallisuutta elämäänsä. Muun muassa
kasvikunnan tuotteista saadaan paljon antioksidantteja, jotka edistävät aivojen toimintaa ja antavat suojaa monille kroonisille taudeille.
– ”rapa” = rapakuntokin voi muuttua paremmaksi, kun ”hikikarpaloita” alkaa tippumaan otsasta.

Mikä on Terveysprojekti Karpalon perusohje tiivistettynä?
Puhdas ilma, auringonvalo, kohtuullisuus/tasapaino, lepo, liikunta, sopiva kasvisvoittoinen ruokavalio, veden käyttö, ja anteeksianto auttavat parempaan terveyteen. Nämä tuntuvat yksinkertaisilta ohjeilta, mutta oikealla tavalla yhteenlaitettuina voivat muuttaa elämäsi iloisemmaksi ja terveemmäksi.

Ystävällisin terveisin, AKi T. (Taneli) Pirskanen, TtM, terveyden edistämiseen erikoistunut tutkija

Marjojen antioksidantit ennaltaehkäisevät sairauksia, kuten syöpää, diabetestä ja sydän- ja verisuonitauteja.

Suomalaiset marjat, professori Sinikka Piippo

Haluatko tilata uutiskirjeemme?

Tilaamalla pysyt ajantasalla Karpalon terveysuutisista.

Uutiskirjeen tilaus onnistui