Kannustavat kokemukset Karpalo-kursseista

Kurssilta tukea elämäntavan ylläpitoon
Jori on jo Karpalo-kurssien konkari, kurssilta saa aina uutta intoa terveellisen elämäntavan ylläpitoon ja painon hallintaan. “Kurssilla jaamme kokemuksiamme ja rohkaisemme toisiamme.”

Lääkärin kokemukset
Lääkärinä toimiva Ritva kuuli elämäntapalääketieteestä ja kokokasvisruoan eduista lääkäripäivillä, ja innostui soveltamaan oppeja omassa elämässään. Olo keveni, veriarvot parantuivat ja närästys jäi pois.

Kolesteroli kuriin ruokavaliolla
Terveistä elämäntavoista huolimatta Ritvan kolesteroliarvot olivat korkeat kurssille tultaessa. Pelkällä ravitsemusmuutoksella LDL-arvo kuitenkin laski 10 kuukaudessa 3,7:stä 2,3:een. Painokin tippui kuin huomaamatta 6-7 kiloa. Hän aikoo jatkossakin pitää kolesterolin kurissa mielummin ruokavalion kuin lääkkeiden avulla.
Kurssi pelasti pyörätuolilta
Arton moninivelrikkosairaus eteni nopeasti ja uhkasi viedä liikuntakyvyn. Karpalon kurssi pelasti Arton pyörätuolilta – puolessa vuodessa liikuntakyky palasi ja kivut helpottivat.
Tulehdus ja kivut helpottuivat
Leena sai hyttysen pistosta viruksen joka aiheutti voimakkaan tulehdustilan ja erittäin kovia kipuja mm. niveliin. Tulehdustilaa hillitsevä ruokavalio on auttanut hallitsemaan kipuja ja elämään normaalia elämää.
Apua monenlaisiin vaivoihin
Arto, Tuula, Raija ja Timi kertovat kokemuksiaan Karpalon kursseista.
Veriarvot kuntoon
Karpalo-kurssien tieteellinen perusta ja muiden kokemukset innostivat Raimon osallistumaan kurssille. Muutamassa viikossa veriarvot paranivat huomattavasti. Uusi elämäntapa on jo vuosien mittaan vakiintunut ja pitänyt Raimon terveenä.

Paavon tarina
“Veriarvoni paranivat ja myös uniongelmani hävisi. Selkäni parani, pääkivut ja huimaus hävisivät, paino tippui, verenpaine normalisoitui, ja tyypin 2 diabeteksestä ei enää näkynyt merkkiäkään.”

Karppaajasta kasvissyöjäksi
“Muutosvastarintani kesti kaksi ensimmäistä päivää. Luentojen jälkeen olin lopulta valmis tekemään täyskäännöksen ruokavaliossani. Päätöksen tekoon vaikutti suuresti myös hälyttävät veriarvoni: mm. kokonaiskolesteroli oli huimat 10,8, joka sitten onneksi laski viitosella alkavaan lukuun viidessä viikossa.”

Maarit selätti masennuksen
“Minulla todettiin vakava masennus. Olin sairauslomalla ja odotin kuolemaa. Josko huomenna lähtisi henki, kun tänään ei vielä lähtenyt, vaikka ahdisti niin, että se tuntui kovana fyysisenä kipuna. “
Kurssit järjestetään Koivikko Elämäntapa-instituutissa.
1.Mikä.sai sinut lähtemään Karpalon kurssille?
Kuulin elämäntapalääketieteen periaatteista ja kokokasvisruoan (kokaru) tutkituista vaikutuksista lääkäripäivillä 2023. Halusin heti perehtyä asiaan tarkemmin, ja kuulin että Karpalokurssilla se olisi mahdollista. Halusin tietää minkälaisia vaikutuksia saisin omaan terveyteeni millaista kokaru olisi käytännössä.
2. Onko se muuttanut elämäntapaasi? Miten arkesi on muuttunut?
Ruokavalioni on muuttunut eniten. Aikaisemmin söin sekaruokaa, nyt kokarua ja lisäksi välillä kalaa. Pyrin liikkumaan enemmän ruokailun jälkeen.
3. Onko se vaikuttanut hyvinvointiisi?
Kolesteroliarvot, paastosokeri ja elimistön tulehdustilaa kuvaava herkkä Crp laskivat nopeasti. Myös verenpaine laski ja painoa lähti pois n. 5 kg. Oloni keveni ja närästys jäi pois.
4. Entä lääkityksiisi?
Pystyin vähentämään verenpaine- ja kolesterolilääkityksiä. Närästyslääkkeitä tarvin enää harvoin.
5. Mikä on ollut haasteellisinta?
Aina ei ole helppoa syödä kokarua, vegaanista ruokaa syönkin ajoittain vaikka pyrin kokaruun. Kylässä ja matkoilla joutuu näkemään asian vuoksi vaivaa. Alussa tofu – ja papuruokien valmistaminen oli outoa. Myös liikunta aterian jälkeen ja ateriarytmitys arjessa on välillä haastavaa.
6. Oliko kurssilla hyvä tunnelma? Mikä on muiden kurssilaisten merkitys?
Kurssilla oli leppoisa ja avoin, innostunut ja iloinenkin tunnelma. Oli inspiroivaa kuulla muiden tarinoita ja saada vertaistukea muista. Kaikki olivat kiinnostuneita asiasta, ja se lisäsi omaakin energiaa. Kurssin vetäjät loivat luottamuksellisen ja hyvän ilmapiirin ja tietenkin antoivat tuhdin tietopaketin.
7. Mitä muuta haluat kertoa?
Koin Karpalokurssin erittäin hyväksi tavaksi sukeltaa elämäntapalääketieteen periaatteisiin – erityisesti kokarun periaatteet ja käytännön toteutus tulivat nopeasti tutuksi. Toivottavasti nämä tarpeelliset kurssit jatkuvat!
70-vuotias Ritva on tottunut kysymyksiin siitä, mikä on nuorekkaan olemuksen salaisuus. Jo ennen Karpalon peruskurssia hän oli paljolti elänyt terveellisesti. Ylipainoakaan ei ollut.
Pääsyynä hyvään terveyteensä hän pitää ”vanhanaikaista” elämäntapaansa, johon on kuulunut tietty niukkuus. Maalla asuvalle ruoka on tullut omasta maasta, ja sen kasvatus on pitänyt yllä hyvää kuntoa. Mitään ei ole ollut ylenmäärin.
-Kaupassa olen käynyt harvoin ja suunnitellut ostettavat aina tarkkaan etukäteen. Valmisruokia en ole koskaan käyttänyt, ja raaka-aineetkin ovat aiemmin tulleet pääosin omasta maasta. Nyt muodissa oleva ”hortoilu” eli villiyrttien käyttö oli meillä jo lapsena arkipäivää.
Helmikuussa 2024 hän tunsi siis itsensä varsin terveeksi tullessaan Karpalon kurssille. Kuitenkin ennen kurssia otettavat verikokeet tuottivat yllätyksen: kolesteroliarvot olivat koholla. LDL eli huono kolesteroli oli 3,7. Kurssin lääkäri Outi Haggren totesikin että ellei kurssilla käytettävä ruokavalio muuta tilannetta, kolesterolilääkitys on syytä aloittaa.
Pelkällä ravitsemusmuutoksella LDL-arvo kuitenkin laski kurssin jälkeen 10 kuukaudessa arvoon 2,3. Painokin tippui kuin huomaamatta 6-7 kiloa.
-Öljyjen vähentäminen ja kananmunien käytön lopettaminen olivat varmaankin pääsyynä kolesteroliarvojen laskemiseen, Ritva arvelee.
Jatkossakin hän aikoo pitää kolesteroliarvot kurissa mielummin oikean ruokavalion kuin lääkityksen avulla.
Vuonna 2013 rohkaistuin ensimmäiselle Karpalo-kurssilleni. Tein tuolloin edustajan töitä ja ajoin 60 000 km vuodessa. Liikunta oli minimaalista ja ruokailut satunnaisia. Harvoin tuli käytyä lenkillä, jalat puutuivat ja piti istua välillä. Tämän lisäksi kolesteroli oli korkealla ja yleiskunto huono.
Muistan ensimmäisen kurssiaamun, kun piti nousta puntarille, ja totuus paljastui: painoin 103 kg. Se oli aikamoinen shokki. Silloin päätin että nyt pitää tulla muutos elämääni.
Kurssilla oli mukava tunnelma, jaoimme kokemuksiamme ja rohkaisimme toisiamme. Oli vaikea uskoa miten ravinto voi muuttaa niin paljon elämisen laatua, vain viidessä kuukaudessa. Paino putosi yli 20 kg. ”Reppurin” entiset ruokailutottumukset muuttuivat täysin. Lenkillä jalat eivät enää puutuneet, ja kolesteroliarvotkin normalisoituivat. Olin täysin kasvisperäisellä ruokavaliolla lähes neljä vuotta. Pikkuhiljaa sitten siirryin muuhunkin ruokaan.
Helmikuussa 2024 päätinkin sitten lähteä kertaamaan asioita, olihan ensimmäisestä kurssista kulunut jo 11 vuotta.
Paino oli hiukan noussut vuosien varrella – 80 kg oli tuntunut hyvältä ja siihen halusin päästä takaisin. Tällä kertaa paino ei laskenutkaan ihan niin nopeasti, vaan siihen meni vuosi. Olen kuitenkin iloinen päästyäni nyt tuohon tavoitteeseen.
Nyt kesä on lopuillaan, ja se on aina haasteellinen jäätelön, suklaan ja muiden herkkujen osalta. Olen kuitenkin antanut niillekin sijaa sopivassa suhteessa. Muutama lisäkilo karisee helposti kun tietää miten toimia, joten en kanna siitä isompaa huolta.
Haluan innostaa sinuakin joka ehkä ajattelet että jotain pitäisi tehdä oman terveyden eteen. Ota haaste vastaan ja pääset kokemaan miten on ihanaa elää terveempää elämää!
Ajakka-järvellä tapahtuu
Eräänä heinäkuun päivänä vuonna 2009 alkoi fyysistä kuntoa vaativa luontoretki. Tavoitteena oli kävellä 12 kilometrin mittainen Pieni Karhunkierros Oulangan kansallispuistossa. Koko kierroksen ajan nuorilla oli vauhti päällä. Yritin pysytellä perässä, mutta en oikein siihen kyennyt, sillä kuntoni ei ollut kohdallaan. Palattuamme majapaikkaamme sauna oli jo valmiina. Mennessäni kuumasta saunasta kylmään veteen tunsin vaipuvani jonkinlaiseen tokkuraan. Onneksi uimakaverit tulivat avukseni ja “pelastivat minut hukkumasta”. Vaikka tapahtuman jälkeen meno jatkui nuorten kanssa, tulin huolestuneeksi omasta terveydestäni. Sillä minulla oli ollut ennen tuota päivääkin kipuja päässäni ja selässäni. Mikähän minua vaivasi?
Terveysprojekti Karpalo alkaa
Joulukuussa 2011 osallistuin Kuusamossa pidettyyn terveysluentoon. Tajusin että terveydentilassani oli todellakin parantamisen varaa. Päätin mennä verikokeisiin 30.12.2011 (kts. taulukko). Antamassaan palautteessa sairaanhoitaja huomautti minua korkeasta paastosokeri arvosta ja halusi ohjata minut lääkärin puheille. Tajusin että minun täytyy muuttaa elintapojani ja niin teinkin. Vähensin makeitten ja kaakaon kulutusta ja sitten menin uusiin verikokeisiin 9.1.2012, jotka tuli ottaa alkavaa Terveysprojekti Karpaloa varten. Olin hämmästynyt uusista tuloksistani ennen kaikkea sokeriarvoistani, jotka olivat normalisoituneet. Lääkärikin kommentoi saavutustani sanoen: ”Ihme on tapahtunut.” Seuraavan kuukauden aikana seurasin terveysprojektissa annettuja ohjeita. Menin nukkumaan ajoissa, kävelin enemmän ja söin terveellistä kasvisruokaa. Kolmas verikoe 13.2.2012 näytti jo erittäin hyvältä. Projektin aikana myös uniongelmani hävisi, selkäni parani, pääkivut ja huimaus hävisivät, paino tippui, korkea verenpaine normalisoitui, ja tyypin 2 diabeteksestä ei enää näkynyt merkkiäkään.
Paavon uusi kunto
Ennen Terveysprojekti Karpaloa olin kyllä jatkuvasti liikekannalla; matkustin autolla tuhansia kilometrejä vuodessa. Liikunta oli suurin piirtein rajoittunut sisätiloihin työssä ja kotona. Mikäli vapaa-ajalla lähdin lenkille, aloitteentekijänä oli meidän koiramme. Toisin sanoen vierastin arkiliikuntaa. Projekti muutti liikuntatottumukseni; aloin kävelemään yli 10.000 askelta päivässä. Uusi liikuntaintoni kulminoitui lopulta Askeleet-kampanjaan (23.4.-27.5.2012). Kävelin tuona aikana yli 1,7 miljoonaa askelta. Askelten keskiarvoksi tuli 50.563 askelta/pv. Yli neljän tuhannen ihmisen joukosta sain hopeaa. Auto sai olla lähes koko ajan pihalla parkissa. Töihin, kauppaan mentiin kävelemällä. Heti kampanjan jälkeen 28.5.2012 veriarvoni tutkittiin uudelleen. Kesällä 2012 olin taas nuorten kanssa liikekannalla. Tällä kertaa nuorilla tuntui olevan vaikeuksia pysyä perässäni. Kuntoni on palautunut nuoruuden voimiin vaikka olenkin jo 58-vuotias. Vaivani olivat hävinneet!
Suositus: | 30.12.2011 | 9.1.2012 | 13.2.2012 | 28.5.2012 |
Gluk: <6 | 7.3 | 5.5 | 5.1 | 5.3 |
Kol: <5 | 4.3 | 3.9 | 3.3 | 3.7 |
HDL: >1.2 | 0.97 | 1.1 | 1.1 | 1.2 |
LDL: <3 | 2.15 | 2.5 | 1.8 | 2.1 |
Trigly: <1,7 | 2.62 | 1.1 | 1.1 | 1.4 |
VP:120/80 | 166/94 | 134/87 | 118/64 | 125/70 |
Paino: | 88 | 84.4 | 78.5 | 73.5 |
BMI: <25 | 29.07 | 27.74 | 25.93 | 24.28 |
Trigly = Triglyseridit ovat veressä kiertäviä rasvoja, joita elimistön solut käyttävät energianlähteenään. Suurentunut veren triglyseridiarvo lisää sydän ja verisuonitautien vaaraa.
BMI = Pelkkä paino ei kerro, onko ylipainoa vai ei, koska ihmiset ovat eripituisia. Siksi paino pitää suhteuttaa pituuteen. Se tehdään painoindeksin avulla. Painoindeksistä käytetään lyhennystä BMI, joka tulee englannin kielen sanoista Body Mass Index
Minulla todettiin vakava masennus
Olin masentunut yli puolenkymmentä vuotta.Masennukseni paheni vähitellen, mutta yksinhuoltajana minun oli pakko käydä töissä. Vaihdoin usein työpaikkaa kroonisen väsymyksen ja unettomuuden vuoksi, enkä pystynyt tekemään lainkaan kolmivuorotyötä. Viimeisimmästä työpaikasta sanoin itseni irti työpaikkakiusaamisen vuoksi.
Minulla todettiin vakava masennus. Olin sairauslomalla ja odotin kuolemaa. Josko huomenna lähtisi henki, kun tänään ei vielä lähtenyt, vaikka ahdisti niin, että se tuntui kovana fyysisenä kipuna. Itsemurhaa en halunnut tehdä lasteni vuoksi. En halunnut antaa mallia. Toivoa ei ollut. Kävin psykiatrilla ja psykoterapiassa. Ruumiinkuvani oli muuttunut ihmisestä möhkälemäiseksi olioksi, jolla ei ollut syytä elää.
Taloudellisia vaikeuksia oli vuosia. Vaikka ne helpottuivat 2012, oloni ei kohentunut. Yritin liikkua, mutta siitäkin tuli niin hirveä olo, että piti nukkua monta tuntia. Korvat soivat ja päässä humisi. Tuntui kuin elimistö kiehuisi.
Psykiatrini totesi, etten ole työkuntoinen. Kun Kelan korvaamat 280 sairauspäivää tuli täyteen, sairauspäivärahani loppui. Niinpä lääkärini kehotti minua hakemaan työkyvyttömyyseläkettä vuoden 2013 alkupuolella. Se pysäytti. Ajattelin, että jos eläkkeelle menen, sille tielle jään. En suostunut hakemaan eläkettä.
Isäni ehdotti Karpalo-kurssia
Sitten isäni ehdotti Karpalo-kurssia, joka olisi kuulemma hyväksi. Jaksoin juuri ja juuri vilkaista netistä, mitä kurssi sisälsi, mutta eipä minulla ollut muutakaan.
Karpalo-kurssin aikana olin niin väsynyt, että mieheni tuki minua ohjelmaan kuuluvilla lenkeillä. Luulin, että taju lähtee. Kurssi antoi kuitenkin toivoa, joten päätin tarttua ainoaan oljenkorteen.
Tein Karpalo-ohjelman mukaisen elämäntapamuutoksen. Söin kolme kertaa päivässä kasvisvoittoisen aterian. Aterioiden välillä join vettä. Lepäsin ennen ruokailua ja liikuin vähintään varttitunnin jokaisen ruokailun jälkeen.
Jo kurssin aikana nukuin hyvin. En muistanut ottaa masennuslääkkeitäni, joten en jatkanut niiden syömistä kotonakaan. (Huom. Karpalo-ohjelmassa sanotaan selkeästi, ettei lääkitystään saa muuttaa keskustelematta lääkärin kanssa.)
Kurssin viidentenä päivänä olossani oli tapahtunut jo niin selvä muutos, että tiesin jatkavani Karpalo-elämäntapaa.
Jatkoin kotona sitkeästi ohjeiden mukaan. Viiden viikon kuluttua, minulla oli työpaikka tiedossa ja tunne siitä, että selviän siellä. Aloin siis voida hyvin.
Kolesteroliarvoni oli viidessä viikossa pudonnut 6:sta- 4,9:ään mmol/l.
Toukokuussa 2013 sain omaa ammattiani vastaavan työpaikan, jossa yhä olen. Unilääkettä olen tarvinnut muutamana yönä. En käytä masennuslääkkeitä. Tyroksiinia otan 3–5 kertaa viikossa. Liikuntaa harrastan epäsäännöllisesti.
En tunne enää olevani masentunut. Sen olen huomannut, että jos syön sokeripitoisia ruokia, tulee väsynyt olo.
Olen kiitollinen päästyäni takaisin töihin ja saadessani auttaa kohtalotovereitani. Vuosia kestänyt masennuskierteeni on vihdoin loppunut.
Lisäsin hyötyliikunnan määrää
Kiinnostuin omasta terveydestäni vuonna 2008 ollessani 23-vuotias. Asetin silloiseksi tavoitteekseni pudottaa painoa jättämällä ruokavaliosta pois valkoiset jauhot, einekset, tavallisen sokerin, perunan ja leivän. Lisäsin hyötyliikunnan määrää kulkemalla mahdollisimman moneen paikkaan kävellen tai pyörällä. Reilun vuoden sisällä paino laskikin noin 30 kg. Iloitsin, että minusta oli tullut jälleen normaalipainoinen.
Karppaus alkaa
Sitten v. 2011 kiinnostuin karppauksesta. Eräästä lehtijutusta luin kuinka karppaamalla pääsisin helposti eroon viimeisistäkin sitkeistä kiloista vyötärölläni ja voisi jopa välttää diabeteksen. Päätin kokeilla. Vyötärön lopullinen kapeneminen kuulosti houkuttelevalta, mutta diabeteksen ennaltaehkäiseminen motivoi minua kuitenkin enemmän, koska suvussani moni on sairastunut tyypin 2 diabetekseen sekä isäni että äitini puolelta.Luin useita karppauskirjoja varmistaakseni, että karppaisin varmasti oikein. Tuloksia alkoi näkyä nopeasti. Vyötäröni kapeni lyhyessä ajassa kymmenen senttiä ja makeanhimo hävisi, koska rasvaiset ruuat olivat jo itsessään niin herkullisia. Silti olo oli yllättävän kevyt. Kolesteroliarvojeni nousu hieman huolestutti. Olin kuitenkin karppauskirjoista oppinut, että kolesteroli ei ole haitallista veressä niin kauan kuin verisuonten seinämät ovat kunnossa. Joten ajattelin, että kaikki on hyvin.
Joululahja
Jouluna 2014 sain äidiltäni lahjaksi Terveysprojekti Karpalo-kurssin. Osallistuin kurssille Pieksämäellä huhtikuussa 2015. Olin tutustunut ohjelmaan etukäteen internetissä ja luentojen aiheiden kuten “Karppauksen hyödyt ja haitat” ja “Karppaus -parempi vaihtoehto” perusteella päättelin kurssin suosittelevan karppausta terveelliseksi elämäntavaksi.Ensimmäisenä päivänä tajusin, että ruoka olikin enemmän kasvispainotteista kuin ajattelin. Täytyy myöntää, että hieman järkytyin. No, ajattelin, että kaipa sitä nyt muutaman päivän selviää näin, mutta täyskarppausta jatkan kyllä heti kun pääsen kotiin ja Karpalo-reseptit voin viedä vaikka äidille.
Kympin tytöstä viitosen tytöksi
Nyt olen niin kiitollinen siitä, että en tiennyt mitä tuleman piti, koska muuten en ehkä olisi tullut kurssille. Muutosvastarintani kesti kaksi ensimmäistä päivää. Illalla näytetyn dokumenttielokuvan jälkeen olin lopulta valmis tekemään täyskäännöksen ruokavaliossani. Päätöksen tekoon vaikutti suuresti myös se, mitä siihen mennessä olin luennoilla kuullut sekä veriarvojeni hälyttävät lukemat. Muun muassa kokonaiskolesterolini oli huimat 10,8, joka sitten onneksi laski viitosella alkavaan lukuun viidessä viikossa.
Uusi elämäntyyli
Olin karpannut ennen Karpalo-ohjelmaa noin kolme vuotta ja jo jonkin aikaa miettinyt, ettei se ehkä ollut minulle sopivin elämäntapa. Karpatessa kyllä kiinteytyi ja painokin laski aluksi, mutta sitten jostain syystä paino alkoi hiipiä takaisin. En ymmärrä miksi, koska karppasin kuitenkin koko ajan samalla tyylillä, mutta jostain syystä niin vain kävi. Painon noususta huolimatta pysyin kuitenkin normaalipainoisena tosin painoindeksin ylärajalla.
Ihmeekseni Karpalo-kurssin aikana huomasin, että hyvin kuitupitoisella ruoalla nälkä pysyi hyvin loitolla, eikä kolmen aterian päivärytmissä pysyminen tuntunut vaikealta. Tuntui suorastaan puhdistavalta, kun ruuansulatuselimet saivat levätä aterioiden välissä. Myös vedenjuonnin rytmittäminen tuntui yllättävän toimivalta. Ennen ruokailun jälkeen teki mieli levätä. Nyt lähden mieluummin liikkeelle heti ruuan jälkeen. Se auttaa pitämään annoskoonkin sopivana, koska ei tee mieli syödä itseään ihan ähkyyn.
Luulen, että ilman kurssia näin suuri elämäntapamuutos ei olisi ollut kohdallani mahdollista. Kurssilla näki missä suhteessa mitäkin kannattaa syödä ja miten ateriat rakentaa, sai kysyä kaikki mieltään askarruttavat asiat. Myös tukea sai kanssakurssilaisiltaan. Seurantatapaamisessa oli mukavaa kokoontua jälleen yhteen ja mielenkiintoista kuulla toistenkin kokemuksia.
Voin lämpimästi suositella Terveysprojekti Karpaloa kaikille. Nyt tunnen ja tiedän voivani paremmin kuin ennen. Kurssilla opin uudet rytmit ja rutiinit ruokailuun, lepoon ja liikuntaan. Ennen yritin helpottaa stressiä ja huonoa oloa syömällä jotain, mutta nyt olo pysyy hyvänä juuri oikeiden rytmien voimalla.
Karpatessa minua vaivasi melko säännöllisesti lievä ummetus. Nyt karpalo-heimolaisena vatsani toimii ilokseni oikein hyvin. Säännöllisen unirytmin vuoksi en ole enää niin väsynyt kuin ennen. Hyvin nukutusta yöstä saan energiaa koko päiväksi. Karppaajana olo oli yleensä kylläinen, koska söin usein, mutta pieniä annoksia. Karpaloruokavalion aiheuttamaa olotilaa kuvaisin puolestaan tyyneksi. Kun pidän rytmeistä kiinni, mielialat ja -halut pysyvät tasaisempina kuin ennen.
Alla vielä veriarvojeni vertailua
Suositus: | 26.8.2009 | 10.4.2015 | 2.6.2015 |
Gluk: <6 | 5,2 | 5,3 | 5,3 |
Kol: <5 | 5,2 | 10,8 | 5,3 |
HDL: >1.2 | 1,6 | 2,83 | 1,71 |
LDL: <3 | 3,2 | 7,7 | 3,5 |
Trigly: <1,7 | 0,76 | 0,86 | 1,02 |
Hb: 117-155 | 141 | 156 | 150 |
hs-CRP: <1 | x | 1 | 0,18 |
– 26.8.2009 ennen karppaamista söin sekaravintoa aikalailla ruokaympyrän mukaisesti, vältin
eineksiä, valkoisia jauhoja ja makeutin hunajalla ja intiaanisokerilla ja ohessa tulokset.
– 10.4.2015 karppasin reilut kolme vuotta, sen jäljiltä veriarvoissa ei ole paljoa kehumista.
– 2.6.2015 vain vähän yli viisi viikkoa Karpalo -elämäntapaa takana ja tässä tulokset.